Rivijera Okrug-Trogir gastronomija - Dalmatinska jela

Dalmatinske delicije

ŠIROKA PALETA NAJOMILJENIJIH DALMATINSKIH DELICIJA.
Gastronomadi neće imati dvojbi oko toga što prvo kušati prilikom svog posjeta brojnim okruškim restoranima i konobama. Naime, domaći kuhari pravi su majstori u pripremanju svježe ribe!

Riviera Okrug-Trogir gastronomija - Škampi

Dalmatinska uzrečica

Dalmatinska izreka da riba treba plivati tri puta:
u moru, u ulju i u vinu,

znači da ju je najbolje poslužiti uz dodatak zdravog domaćeg maslinovog ulja i spariti s kvalitetnim domaćim vinom.

Riviera Okrug-Trogir gastronomija - Škarpina u moru

Riblji specijaliteti

Riblje delicije koje ovdje možete probati: zubatac na žaru, škarpina na lešo, komarča, lubin, šampjer... Vrlo su ukusna i jela od raznih vrsta školjki, a želite li se počastiti uistinu kraljevskim obrokom, odlučite se za hlapa ili jastoga... ili pak hobotnicu ispod peke!

Riviera Okrug-Trogir gastronomija - Jela 'ispod peke'

Jela 'ispod peke'

Naravno, pored riblje peke, omiljena je i ona mesna

- od teletine ili janjetine, a raskošan okus jela spravljenog pod glinenim ili željeznim „zvonom“, potječe od činjenice da se hrana tako istodobno kuha i peče!


Rivijera Okrug-Trogir :: Gastronomska karta


Jedno od najčešćih jela koje se pojavljuje na okruškim stolovima, posebno za vrijeme kakve važne proslave, je i janjetina na žaru, te dalmatinska pašticada, koja je zbog složenosti pripreme dospjela i na Popis gastronomske baštine Hrvatske!
Ovako slastan obrok najbolje je začiniti nekim od kvalitetnih domaćih crnih vina, a preferirate li bijelo vino, poput pravih Dalmatinaca naručite 'bevandu' ili 'gemišt'!
Volite li slatko, kušajte dalmatinsku 'rožatu', 'paradižot' ili pak trogirske 'rafiole' za koje se veže i zanimljiva legenda o njihovu nastanku... a u znak dobrodošlice, ljubazni okruški domaćini poslužit će Vas omiljenim tradicionalnim predjelom – pršutom i sirom.