Informacije o aviokompanijama koje lete u Hrvatskoj

Ako dolazite zrakoplovom

Informacije o aviokompanijama koje lete u Hrvatskoj, zračne luke, regulativa za privatni zračni promet

Osnovne informacije o željezničkoj mreži u Hrvatskoj i međunarodnim željezničkim vezama

Ako dolazite željeznicom

Osnovne informacije o željezničkoj mreži u Hrvatskoj i međunarodnim željezničkim vezama

Najvažniji brodski prijevoznici

Ako dolazite brodom

Najvažniji brodski prijevoznici, carinski uredi za ulazak stranih plovila, internacionalne linije

Međunarodne autobusne linije

Ako dolazite autobusom

Međunarodne autobusne linije koje povezuju Hrvatsku sa većinom europskih zemalja


Najpopularniji način putovanja u Hrvatsku je osobnim automobilom


a najlakši je doći putem autoceste A1. Stižete li automobilom, imate tri mogućnosti, a više informacija možete pronaći na stranicama i karti Hrvatskog auto kluba – HAK:
1. Autocesta A1 (Dalmatina) - Vozite se autocestom A1 do izlaza Prgomet koji je udaljen 20 km od Okruga. Nakon izlaska s autoceste vozite prema gradu Trogiru koji graniči s Okrugom.
2. Jadranska magistrala - Ulazak u Hrvatsku je na sjeverozapadnoj granici; pratite Jadransku magistralu koja prolazi kroz sljedeće gradove prije dolaska u Okrug: Rijeka - Senj - Karlobag - Zadar - Šibenik - Primošten - Trogir - Okrug.
3. Lička magistrala D1 - Ulazak u Hrvatsku je na sjevernoj granici; potrebno je slijediti cestu D1 do glavnog grada Zagreba, a potom pratiti sljedeće gradove prije dolaska u Okrug: Karlovac - Plitvice (Nacionalni park) - Korenica - Gračac - Knin - Drniš - Trogir - Okrug.

HAK - WEB KAMERE

Pomoć na cesti Hrvatski Autoklub (HAK), HR-10010 Zagreb, Avenija Dubrovnik 44, P.O. Box 240, tel +385(0)1 66 11 999 / 1987, fax +385(0)1 66 23 111 / 66 03 287, 46 93 702
email: info@hak.hr
Stanje na cestama i web kamere

Hrvatski autoklub - web kamere
Ako dolazite na Rivijeru Okrug automobilom - Osnovne informacije

OSNOVNE INFORMACIJE

Za ulazak u Hrvatsku potrebni su vozačka i prometna dozvola te dokaz o osiguranju vozila. Poželjna je i međunarodna vozačka dozvola za moguće unajmljivanje vozila (rent-a-car). Tu dozvolu izdaje matični autoklub. Obvezatna vožnja s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima u razdoblju zimskog računanja vremena. U vožnji je zabranjena uporaba mobitela. Uporaba sigurnosnog pojasa je obvezatna. Reflektirajući prsluk kojim se vozač dužan koristiti, odnosno obući ga kada na cesti obavlja neke radnje na vozilu (mijenja kotač, obavlja manje popravke na vozilu, nalijeva gorivo kada vozilo ostane bez njega, traži pomoć zaustavljajući druga vozila i sl.) obvezatan je u opremi vozila.
Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture

DOKUMENTI

Vozač koji vozilom inozemne registracije ulazi na teritorij Republike Hrvatske mora imati valjanu Međunarodnu ispravu o osiguranju od automobilske odgovornosti koje vrijedi na teritoriju Europske unije ili neki drugi dokaz o postojanju takva osiguranja. Međunarodnim ispravama i dokazima smatra se službena registarska pločica koju nosi vozilo koje je uobičajeno stacionirano na području države čiji je nacionalni ured potpisnik Multilateralnog sporazuma, odnosno valjana Zelena karta izdana za vozilo koje potječe iz države čiji nacionalni ured za osiguranje nije potpisnik Multilateralnog sporazuma, te druge isprave i dokazi čiju valjanost priznaje Hrvatski ured za osiguranje.

Ako dolazite na Rivijeru Okrug automobilom - Dokumenti
Ako dolazite na Rivijeru Okrug automobilom - Ograničenja brzine

OGRANIČENJE BRZINE

50 km/h - u naseljima
90 km/h - izvan naseljenih mjesta
110 km/h - na cestama namijenjenim isključivo motornim vozilima i na brzim cestama
130 km/h - na autocestama
80 km/h - za motorna vozila koja vuku priključno vozilo bez kočnice, za autobuse i autobuse s lakom prikolicom; na autocestama
100 km/h - na autocestama, 100 km/h, osim autobusa koji organizirano prevoze djecu.
Na mokrom kolniku smanjite i prilagodite brzinu kretanja vozila..

BENZINSKE CRPKE

Benzinske crpke u većim gradovima i na autocestama otvorene su od 0 do 24 sata. Benzinske crpke prodaju: Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Euro Diesel, Diesel, a u većim gradovima i na crpkama na autocestama i plin. Informacije o cijenama goriva i popis plinskih stanica nalaze se na sljedećim web-stranicama:

INA

Ako dolazite na Rivijeru Okrug automobilom - Benzinske crpke
Ako dolazite na Rivijeru Okrug automobilom - Naplata cestarine

NAPLATA CESTARINE

Autoceste:
A1 Zagreb-Bosiljevo-Zadar-Šibenik-Split-Šestanovac-Ravča
A2 Zagreb-Zaprešić-Krapina-Macelj
A3 Bregana-Zagreb-Slavonski Brod-Županja-Lipovac
A4 Zagreb-Varaždin-Goričan
A5 Osijek-Đakovo-Sredanci
A6 Zagreb-Karlovac-Bosiljevo-Vrbovsko-Rijeka :: A7 Rijeka-Rupa

POMOĆ NA CESTI, SAVJETI I PUTNE INFORMACIJE

Putne usluge: Informacije na graničnim prijelazima, putni itinerari, besplatno. Preporuka hotela i garaža. Stanje na cestama: 24 stata dnevno, nazovite telefonski broj 072 777 777 (Stanje na cestama) ili (+385 1) 464 0800 (Stanje na cestama - iz inozemstva); putem radio emisija (na talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku u ljetnoj sezoni), TV i tiskovine. E-mail: info@hak.hr (Stanje na cestama) Pravne usluge: pravni savjeti, pomoć i mišljenje besplatno. Odvjetničke usluge se naplaćuju. Putovanje i slobodne aktivnosti - Camping: U većini kampova članovi HAK Kluba imaju popust 5 - 10% kao i strani državljani koji posjeduju International Camping Card (CCI). Prodaja: Cestovne karte.
Smart Phone aplikacija

Ako dolazite na Rivijeru Okrug automobilom - Pomoć na cesti, savjeti i putne informacije