Okrug Gornji, Okrug Donji

O Okrugu Pozicija, klima Obala, otoci Baština Kultura

Gosti koji se vraćaju i po deset godina

Ribarska fešta Okrug-Trogir
Split - Diocletian Palace - Riva promenade

najbolja su garancija da Okrug posjeduje dobitnu formulu za uistinu jedinstven odmor, čiji su forte visoko personalizirana usluga, zainteresirani i ljubazni domaćini, smještaj doveden do savršenstva, te dakako, neodoljivi dalmatinski spoj kristalno čistog mora, gotovo netaknute prirode, izuzetnih kulturnih znamenitosti i nadaleko poznate gastronomije. A dodate li svemu tome i zrnce adrenalina – onog s predznakom aktivnog odmora, Vaš će odmor, baš kao što i samo ime mjesta sugerira, biti uistinu zaOkružen!

O Okrugu

Srce otoka Čiova,

na tek nekoliko kilometara udaljenosti od UNESCO-va Trogira, krije još jedan mediteranski dragulj – mjesto Okrug! Najpopularnija destinacija trogirske rivijere, ugodno „ušuškana“ u Saldunskom zaljevu, obuhvaća dva mjesta:
Okrug Gornji i Okrug Donji.

Peninsula Ciovo - Okrug - Trogir
Okrug's Copacabana - Beach Toc

'Okruška Copacabana'

'Žila kucavica' Okruga, koja u ljetnim mjesecima postaje središte života rivijere, je dva kilometra duga šljunčana plaža Toć sa šetnicom. Središte je svih dnevnih i noćnih zbivanja – danju ispunjena kupačima, a noću ljubiteljima zabave i gastronomadima.

Trogir-City of UNESCO
Split - Diocletian Palace - Riva promenade

Pozicija

Okrug je tek 8 km udaljen od Zračne luke Split i autoceste, pa se može s pravom kazati da je cila balota zemaljska kao na dohvat ruke! Okruške goste od prekrasnog, znamenitostima krcatog Trogira i ACI marine, dijeli tek petominutna vožnja, dvadesetominutna šetnja, a ljeti petnaestominutna vožnja brodom. Od šetnje Dioklecijanovom palačom, kultne „kavice“ na Rivi i Splita dijeli ih svega 30 kilometara.

2670 sunčanih sati godišnje

Kristalno čisto more, otoci, skrovite uvale kao Duboka i Široka, plaže uz naselja Bok, Bušinci i Mavarčica, plaža Kava i plaža Rudej čine Okrug najpoželjnijim za ljetni posjet, pa ipak, blagotvorna klima s prosječnom temperaturom od 16,3°C zapravo Okrug svrstava u cjelogodišnju mediteransku oazu. Volite li pak izlete brodicom, odlučite se za iznimno ugodan boravak u zaštićenim uvalama Kancelirovac i Racetinovac!

Okrug - Trogir - Racetinovac bay

Neodoljivi štih drevnih vremena

Ljetnikovac Racetin - Uvala Racetinovac - Okrug - Trogir
Kula Setog Ivana - Okrug

Okrug se po prvi put spominje krajem srednjeg vijeka, a posebnu draž boravku u Okrugu daju i tragovi nekadašnjeg načina življenja te vrijedna kulturna baština. Razgledajte stare kamene kuće u središtu mjesta, slikovita polja ili pak maslinike obrubljene suhozidima – pokazatelje da su njegovi prvi stanovnici bili ribari i težaci.
Pitoreskne crkvice i prostori za ladanje, gdje su svoje utočište i mjesto

za odmor pronalazili pustinjaci i plemići, prizori su koji će svakako obogatiti Vaš odmor! Drevna crkva Sv. Tudora na samoj obali u Okrugu Gornjem - gdje se prema povijesnoj predaji u osamu povukao prvi trogirski pustinjak, ostaci kasnoantičkog lokaliteta crkve i samostana Sv. Eufemije na otočiću Sveta Fumija, ili pak oni ljetnikovca braće Racettini u uvali Racetinovac, tek su neki od intrigantnih kamenih svjedoka ovdašnje bogate prošlosti.

Trogir-City of UNESCO
Split - Diocletian Palace - Riva promenade

Kulturne dragocjenosti

Iako i sam Okrug intrigira gosta vlastitom kulturno-povijesnom baštinom, posjetitelji će znati cijeniti blizinu renomiranih domaćih destinacija – Trogira i Splita! Trogir, koji nosi titulu najbolje očuvanog srednjovjekovnog grada Mediterana, nezaobilazan je grad-muzej naseljen već više od dva tisućljeća, a godišnje je domaćinom na tisuće znatiželjnih turista iz cijelog svijeta! Povijesna jezgra Trogira je jedinstven prizor, a njena univerzalna vrijednost

potvrđena je 1997.g. uvrštenjem na eminentni UNESCO-ov popis. Split, karakterističan po mnogočemu, a posebice po opuštenom mediteranskom stilu života, osvaja svojim prepoznatljivim amblemima. Od Marjanske šume pa do velebne Dioklecijanove palače, preko stare gradske jezgre do legendarne Rive, ovaj grad pršti od autentičnosti, te zasigurno nećete požaliti posvetite li mu, u sklopu svog okruškog odmora, makar neko vrijeme!

Okrug - Trogir - Kula Kamerlengo
Split city of UNESCO - Poluotok Marjan

Obala poput čipke

'Čipkasti' izgled iznimno razvedene Jadranske obale nije zaobišao ni Okrug! Poseban ugođaj pružaju nedaleki otoci i škoji trogirskog akvatorija - Sv. Fumija, Kraljevac, Klude, Veli i Mali Drvenik, te susjedni otok Šolta s kojima Okrug svakodnevno vežu raznoliki izletnički brodovi, a Drvenike i trajektna linija preko Trogira. Uvale Duga, Duboka i Široka na jugozapadnoj strani otoka (Tatinja je još južnije) idealne su za boravak na jedinstvenoj lokaciji u prirodi, u miru i hladu borovine s pogledom na zelene otoke Sv. Fumiju i Kraljevac.

Poluotok Ciovo - Okrug - Trogir
Okrug's Copacabana - Beach Toc
Kralj Bela IV - otočić Kraljevac - Okrug

Ukoliko ste ljubitelj ronjenja, priključite se izletima koje organizira lokalni ronilački centar i upustite se u istraživanje bogatog okruškog podmorja te susjednih otoka, a ako se radije „držite“ kopna, obradovati će Vas činjenica da je čitav otok prekriven mrežom puteva, starih utabanih staza koje se isprepliću, a koje su nekoć vodile do mora, polja ili crkava. One su dan danas idealno mjesto za zaljubljenike u prirodu, šetnje i biciklizam, a odvažite li se na uspon do otočkog vrha, za svoj trud ćete biti nagrađeni predivnom panoramom otvorenog mora i susjednih otoka!


Jeste li znali da ime otoka Kraljevac podsjeća na slavni boravak ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV. koji je 1242. pronašao utočište na ovom malenom škoju?

Posjetite ...

Split

Turistička zajednica

Kaštela

Turistička zajednica

Solin

Turistička zajednica

Trogir

Turistička zajednica